Ακτιβιστές της Greenpeace εισέβαλαν σε πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας

713954Ακτιβιστές της Greenpeace εισέβαλαν σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις του πυρηνικό σταθμού Φεσενχάιμ στην ανατολική Γαλλία για να καταγγείλουν την έλλειψη ασφάλειας γύρω από τους αντιδραστήρες του.

Πενήντα έξι συνολικά ακτιβιστές συμμετείχαν στην επιχείρηση της οικολογικής οργάνωσης σύμφωνα με την Greenpeace και το υπουργείο Εσωτερικών. Η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στις 05:30 τοπική ώρα με στόχο να επισημάνει τον κίνδυνο που αποτελούν οι γερασμένοι πυρηνικοί σταθμοί για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών «περί τους 40 μεταξύ αυτών κατάφεραν να εισέλθουν στην προστατευόμενη ζώνη» , ενώ το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως 34 ακτιβιστές συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της τάξης. Εκπρόσωπος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Γαλλίας (EDF) που έχει την εκμετάλλευση του σταθμού δήλωσε πως: «Το περιστατικό αυτό δεν έχει καμιά συνέπεια στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων που λειτουργούν κανονικά».

Γύρω στις 10:00 τοπική ώρα 20 ακτιβιστές περίπου παρέμειναν πάνω στο θόλο προστασίας του αντιδραστήρα στη στέγη του πυρηνικού σταθμού. Τα ξημερώματα ομάδα ακτιβιστών είχε τοποθετήσει πάνω στο θόλο και σε παρακείμενο κτήριο πανό με το μήνυμα «σταματήστε να θέτετε σε κίνδυνο την Ευρώπη».

“Σε καμιά στιγμή δεν απειλήθηκε η ακεραιότητα του σταθμού”, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Το κόμμα Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι που έχει δύο υπουργούς στην κυβέρνηση του Ζαν-Μαρκ Ερό με ανακοίνωσή του “συνεχάρη” τη Greenpeace για την ενέργειά της εκτιμώντας ότι “αναδεικνύει την τρωτότητα των πυρηνικών εγκαταστάσεων” της Γαλλίας.