Δυο έργα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας αναλαμβάνει το ΚΑΠΕ στην Αφρική

Σε δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην Αφρική συμμετέχει το ΚΑΠΕ. Τα έργα αφορούν στην πραγματοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ. Τα έργα εντάσσονται στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Αειφόρος Ενέργεια για Όλους (SE4AII)» η οποία υποστηρίζεται οικονομικά από την Ε.Ε. τον Καναδά και την Ιαπωνία. Στόχος είναι το 2030 να έχει διπλασιαστεί το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ , Γιάννης Μανιάτης δήλωσε: «Η παραγωγή ενέργειας από αειφόρες, βιώσιμες πηγές και ταυτόχρονα η εξοικονόμηση ενέργειας δίνουν την δυνατότητα στις χώρες της Αφρικής αλλά και συνολικά σε όλο τον υπό ανάπτυξη πλανήτη να αντιμετωπίσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα μεγάλα προβλήματα των κοινωνιών τους».

Τα έργα που συμμετέχει τα ΚΑΠΕ καλύπτουν την ανατολική, δυτική, νότια και κεντρική Αφρική. Συγκεκριμένα:

  • Το έργο «EU Technical Assistance Facility for the SE4All Initiative- East and Southern Africa» έχει διάρκεια 4 χρόνια και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 17 εκ ευρώ. Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η Βρετανική εταιρεία WS Atkins International Ltd, ενώ μαζί με το ΚΑΠΕ συμμετέχουν εταίροι από το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.  Οι χώρες τις οποίες καλύπτει το πρόγραμμα είναι η Αγκόλα, Κομόρες, Μποτσουάνα, Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Ερυθραία, Κένυα, Μαδαγασκάρη,  Μαλάουι, Μαυρίκιος, Λεσόθο, Μαγιότ, Ναμίμπια, Σεϋχέλλες, Μοζαμβίκη, Σομαλία, Νότια Αφρική, Σουδάν, Σουαζιλάνδη, Νότιο Σουδάν, Τανζανία,  Ζάμπια Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε.
  • Το έργο «EU Technical Assistance Facility for the -SE4All Initiative – Western and Central Africa» έχει διάρκεια 4 χρόνια και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 28 εκ. ευρώ. Την κοινοπραξία συντονίζει η Βέλγικη εταιρεία MWH sa/nv ενώ συμμετέχουν η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Οι χώρες τις οποίες καλύπτει το πρόγραμμα είναι Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Μπουρούντι, Πράσινο Ακρωτήριο, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τσαντ, Ακτή Ελεφαντοστού, Ισημερινή Γουινέα, Γκάμπια, Γκάνα, Γκαμπόν, Γουινέα, Γουινέα  Μπισσάου, Λιβερία, Μαλί, Μαυριτανία, Νιγηρία, Νίγηρας, Σενεγάλη, Ρουάντα, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σιέρα Λεόνε και Τόγκο.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των επενδύσεων αυτών θα πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, έργα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας, τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό η Ε.Ε. θα διαθέσει από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης συνολικά 400 εκ. ευρώ.