Η κλιματική αλλαγή βοηθάει την παραγωγή ελαιολάδου!!

eliesΤα ελαιόδεντρα που υπάρχουν στη Μεσόγειο και κυρίως αυτά που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Τουρκία αποτελούν τις λίγες καλλιέργειες που θα ευνοηθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας και την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με έρευνα ιταλών καθηγητών μια μέση άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2050, θα ενισχύσει την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, εκτιμά ότι στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου παράγεται το 97% των ελιών παγκοσμίως, θα υπάρξει μία αύξηση 4,1% κατά μέσο όρο της παραγωγής και 9,6% των καθαρών κερδών των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το πόσο αρνητικά θα επηρεαστεί το έντομο του δάκου θα καθορίσει το πόσο θα ευνοηθεί η ελαιοπαραγωγή και η αντίστοιχη κερδοφορία σύμφωνα με τους ερευνητές.  Επειδή η αντοχή των ελαιοδέντρων στη ζέστη είναι μεγαλύτερη από την αντοχή του μεγάλου τους εχθρού,  μερικές περιοχές της Μεσογείου που σήμερα μαστίζονται από τον δάκο, θα απαλλαγούν καθώς τις επόμενες δεκαετίες το θερμότερο περιβάλλον θα φροντίσει να κάνει τη ζωή του εντόμου αρκετά δύσκολη.

Σήμερα η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, έχουν από τις μεγαλύτερες αποδοτικότητες καλλιεργειών μετά από τη Μέση Ανατολή. Ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία και τέλος, οι χώρες της Βόρειας Αφρικής.

(skai.gr)