Συνεχίζεται το «Εξοικονομώ κατ’οίκον» στο νέο ΕΣΠΑ

katoikonΣτη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 συμπεριλαμβάνεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον» μέσω του οποίου θα συνεχίσουν να επιδοτούνται νοικοκυριά για την ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης παρουσιάζοντας τις δράσεις και την κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος για την ενέργεια στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Στο συνέδριο «Επιμελώς επιχειρείν» που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο της Αθήνας, ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως ήδη το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από τους Επιτρόπους Ενέργειας Γκ. Έτιγνκερ και Περιφερειακής Πολιτικής Γ. Χαν να ληφθεί μέριμνα ώστε το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» να ξεκινήσει αμέσως και να μην υπάρχει κενό σε σχέση με το σημερινό, στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη 29.000 κατοικίες και έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 40%.

Ο προϋπολογισμός του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ανέρχεται στο ποσό των 700 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 200 εκατ. θα διατεθούν για εξοικονόμηση ενέργειας σε επαγγελματικά κτίρια και 250 εκατ. σε δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα τελευταία ο υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι θα προβλεφθούν οικονομικά κίνητρα για τους ενεργειακούς υπεύθυνους των κτηρίων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας.

Επιπλέον, ενισχύσεις για τις Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (50 εκατ.), για τις Ανανεώσιμες Πηγές (250 εκατ.), για ευφυείς διατάξεις μέτρησης της ενεργειακής κατανάλωσης (500 εκατ.) και για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης (720 εκατ.) θα υπάρχουν στο νέο ΕΣΠΑ.

Τα Επιχειρησιακά αλλά και τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ πρόκειται να σταλούν τις επόμενες ημέρες για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.