Συλλογή υπογραφών ενάντια της «Πτολεμαΐδας 5» διοργανώνει η WWF Ελλάς

Καθώς πλησιάζει η Ώρα της Γης για το 2014 η WWF Ελλάς διοργανώνει εθνική εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5» η οποία έχει ως βασικό χρηματοδότη την γερμανική τράπεζα KfW.

Η KfW χρηματοδοτεί επενδύσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Η WWF Ελλάς χαρακτηρίζει την «Πτολεμαΐδα 5» ως ένα βρώμικο γίγαντα ισχύος 660MW, συνολικού κόστους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναρωτιέται γιατί η  KfW αγνοεί στη Ελλάδα τα περιβαλλοντικά κριτήρια που η ίδια έχει θέσει;

Η περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει πως θα παραδώσει τις υπογραφές που θα συλλέξει στον Υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο της KfW και καλεί όλους τους πολίτες να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση αφενός να ακυρώσει τα σχέδια για την «Πτολεμαΐδα 5» και αφετέρου να στρέψει το ενδιαφέρον της στην καθαρή ενέργεια.

Η WWF Ελλάς παρουσιάζει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους εναντιώνεται στην επένδυση αυτή. Συγκεκριμένα δηλώνει ότι:

  • Η επένδυση στην Πτολεμαΐδα έχει αποδειχθεί οικονομικά ασύμφορη.
  •  Η δημόσια υγεία απειλείται καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, τα περιστατικά θανάτου εξαιτίας της λειτουργίας των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας ανέρχονται σε 461 μόνο για το 2009.
  • Η ίδια η KfW χρηματοδοτεί μία επένδυση που δεν πληροί τα δικά της κριτήρια σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%.
  • Υπάρχει και άλλη διέξοδος που εξασφαλίζει μία βιώσιμη ανάπτυξη μέσα σε μία υγιέστερη κοινωνία.